Háromszéken állított ki már rendőr ideiglenes távolságtartási végzést, mert az áldozat élete veszélyben forgott

Háromszéken állított ki már rendőr ideiglenes távolságtartási végzést, mert az áldozat élete veszélyben forgott

Kovászna megyében tavaly november végéig 285 áldozat tett panaszt a rendőrségen családon belül elkövetett erőszak miatt, a bíróság 35 távolságtartási végzést állított ki. Az új rendelkezés értelmében már rendőr is állíthat ki ilyen dokumentumot.

A Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság által rendelkezésünkre bocsátott jelentés szerint a bejelentések 42,2 százalékában ütlegelés, vagy más bántalmazás miatt tettek panaszt, a többi esetben a család elhagyása miatt.

A bántalmazások többsége – 50,9 százalék – városon történt. Az esetek 91,5 százaléka a család otthonában zajlott, tájékoztat Nicoleta Tolvaj-Marin rendőrségi szóvivő.

Miközben 35 távolságtartási végzést állítottak ki, 22 esetben jelentették, hogy ezt megszegték, ezért büntetőjogi eljárást indítottak.

A szóvivő emlékeztetett, hogy a december 28-án életbe lépett rendelet alapján az ügyben eljáró rendőr helyben, azonnal ki tudja állítani az ideiglenes távolságtartási végzést. Ez eddig Kovászna megyében egy esetben történt meg, mivel a rendőrök akkor úgy ítélték, hogy az áldozat élete veszélyben van.

Az áldozatoknak azt tanácsolják, hogy lehető leggyorsabban kérjenek segítséget a 112-es hívószámon, meneküljenek el a bántalmazó közeléből, ha erre nincs lehetőség, zárkózzanak be a lakás egy szobájába, hangos kiabálással hívják fel a figyelmet arra, hogy veszélyben vannak, hogy a szomszédok tudjanak segíteni, vagy segítséget hívni.

A szakemberek szerint, bár évről évre többen jelentik, ha családon belüli erőszak áldozatai, sokan még mindig nem kérnek segítséget.

Az áldozatok végső esetben fordulnak a hatóságokhoz, amikor nemcsak egy pofon csattan el, hanem súlyosak a sérülések, rendkívül erőszakos a bántalmazó.

Az is előfordul, hogy az áldozat utólag visszavonja a feljelentést, és visszatér a bántalmazóhoz, különösen ha anyagilag kiszolgáltatott helyzetben van.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/haromszeken-allitott-ki-mar-rendor-ideiglenes-tavolsagtartasi-vegzest-mert-az-aldozat-elete-veszelyben-forgott

Tags: Települések hírei: Háromszék