Édesanyját keresi a Norvégiában örökbefogadott gyergyószentmiklósi lány

Édesanyját keresi a Norvégiában örökbefogadott gyergyószentmiklósi lány

Gyergyószentmiklóson született, Norvégiában örökbe fogadott ifjú hölgy keresi édesanyját, és ebben kér segítséget a Facebookon. „Édesanyámat keresem, Kovács Enikőt, aki 1973, vagy 1974-ben született Hargita megyében, Gyergyószentmiklóson. Nyolc hónapos voltam, amikor örökbe fogadtak Norvégiában” – olvasható a felhívásban.

A biológiai édesanyját kereső Kovács Erika, 1990. október 15-én született, a csíkszentmártoni gyermekotthonban nevelkedett pár hónapig, amíg norvég nevelőszülei magukhoz nem vették. Hazavittek – írja, Norvégiára gondolva, de visszakívánkozik Gyergyószentmiklósra: Szeretném megtalálni az édesanyámat, aki 16 éves lehetett, amikor megszülettem. Lehetséges, hogy testvéreim is vannak, szeretném megismerni a múltamat. Sokat gondoltam erre, készen állok rá. Készen állok rá, hogy megtudjam, honnan származom, ki adott nekem életet – írja Erika. 

Felvettük a kapcsolatot a felhívást közzétevő Facebook-oldal kezelőivel, akik ajánlották, ha információval tudunk szolgálni, azonnal továbbítják azt Erikának Norvégiába. Aki érintett a kérdésben, és szeretne kapcsolatba kerülni Erikával, jelentkezzen a Székelyhon, a Gyergyói Hírlap szerkesztőségében hétfőtől csütörtökig 9-17 óra között.

Érdemes tudni

A Facebook-oldal, melyen az édesanyját kereső Erika felhívása megjelent Románia sosem felejtett gyermekei nevet viseli (The Never Forgotten Romanian Children – Copiii niciodată uitați ai României). Egy buzăui származású, Írországban élő hölgy, Ileana Cunniffe Băiescu hozta létre 2015-ben annak reményében, hogy a külföldre örökbe adott testvérére rátalálhat.

A külföldön örökbe fogadottaknak különböző csoportjaik vannak a világhálón, és ezek fő témája a biológiai szülők megkeresésére irányul. A testvérét kereső Ileana így más elhagyott gyereknek is segítőjévé vált a szülők megkeresésében. A Románia sosem felejtett gyermekei hamarosan találkozóhely lett: az örökbe fogadott gyermekek mellett azok a szülők is kezdték látogatni, akik valamilyen okból elszakadtak gyereküktől, de fel akarták venni vele újra a kapcsolatot.

A találkozásokat önkéntesek segítik, az oldalra elküldött üzenetre nagyon hamar válaszolnak – ezt tapasztalhattam Erika iránt érdeklődve. A szolgálatos önkéntes ismertette az oldal működése mellett az eddigi eredményeiket: eddig 500 gyereknek sikerült közreműködésükkel megtalálni a családját amellett, hogy Ileana is megtalálta testvérét.

A Facebook-oldalon lévő csoportnak 32 ezer tagja van, és naponta érkezik segélykérés. A segítségnyújtáshoz nagyon sokan hozzájárulnak: a segítséget kérő, aki eldönti, hogy szembe akar nézni a múltjával, származásával, bármilyen legyen is az, illetve azok az emberek, akik ebben segítenek a kérés megosztásával, érintettekhez való eljuttatásával. Az oldal fenntartói levélben is elérhetőek a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/edesanyjat-keresi-a-norvegiaban-orokbefogadott-gyergyoszentmiklosi-lany

Tags: Települések hírei: Gyergyószentmiklós