Támogatást kaphatnak a bölcsődék

Marosvásárhelyen hat bölcsőde működik, ám ennél sokkal többre volna igény, illetve kevés a személyzet is, aki a kicsikkel foglalkozna.

b bolcsi

Az egyik bölcsúdében érdeklődve elmondták, ha a családnak megfelel, akkor délelőtti programra veszik fel a gyereket, vagyis délután már nem aludhat ott, mivel nincs elég ágy.

Ez azt jelenti, hogy reggel 8-ig behozza a szülő a kicsit, az itt reggelizik, játszik, ebédel és fél 1-1 óra között érte jönnek és hazaviszik. Ugyanúgy foglalkozunk vele, mint az ittalvósokkal, csak éppen nincs elég ágyunk, ahová lefektethetnénk – magyarázta a dadus, aki elmondta, tisztában vannak azzal, hogy sok családban ez csak félmegoldás, de szerinte még így is könnyít valamit a gyerek nappali felügyeletén. "Nekem ez is több a semminél, ha nem vették volna fel, nem tudnék dolgozni járni, vagy fogadnom kellene valakit, aki vigyáz a gyerekemre" – mondta az egyik édesanya, aki fél egykor minden nap kiveszi a két éves kislányát a bölcsiből.

A bölcsődékbe az iratkozás éppen folyamatban van, ezért most még nincs pontos adat arról, hogy hányan is igénylik ezt a szolgáltatást, majd csak szeptemberben összesítik a beiratkozottak számát – válaszolta lapunknak Ferencz Emőke, a marosvásárhelyi bölcsődékért felelős igazgató, aki érdeklődésünkre megerősítette azt a hírt, miszerint az Egyesülés negyedben, az Apaductului utcában terveznek egy új, 80 férőhelyes bölcsődét építeni.

Az előtanulmány elkészült, már csak az önkormányzatnak kell jóváhagynia a tervet. Lapunk információját, miszerint a Belvedere negyedben is épülne egy óvoda és egy bölcsőde, Ferencz Emőke nem tudta megerősíteni.

Az RMDSZ kezdeményezésére az állami költségvetésből finanszíroznák ezentúl a bölcsődéket. A törvénytervezetet megszavazta a szenátus is, már csak az államelnöknek kell azt jóváhagynia. Novák Csaba Zoltán szenátor lapunknak kifejtette, reméli, hogy nem fog akadékoskodni az elnök és rábólint a törvényre, amely megkönnyítené a bölcsődék működését.

Jelenleg 40 önkormányzat működtet bölcsődét Romániában, ez pedig túl kevés. Ha a törvény életbe lép, akkor a magánbölcsődék finanszírozására is lenne pénz az állami költségvetésből, illetve épülhetnének újabbak is – mondta Novák. Romániában több ezer kérvény van úgynevezett várólistán, a kisgyerekeknek csupán a három százaléka jár bölcsődébe, ami az Európai Unióban a legutolsó helyre sorolja az országot – derül ki egy kimutatásból.

A bölcsődék működtetése 2001-ben került át a megyei kórháztól az önkormányzat feladatkörébe. Míg azt megelőzően 17 bölcsőde működött Marosvásárhelyen, ma mindössze hat működik.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/tamogatast-kaphatnak-a-bolcsodek

Tags: Települések hírei: Marosvásárhely, Országos

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.