Elkészült az Erdélyi Magyar Szociális Szervezetek Katalógusa

Nagy örömmel tudatjuk, hogy egy kis önkéntesekből álló csapattal sikerült elindítanunk a szociálisháló.ro portált, rajta az Erdélyi Magyar Szociális Szolgáltatások Katalógusával.

A katalógus 160 erdélyi magyar szociális tevékenységű nonprofit szervezet adatait tartalmazza, azon szervezetekét, amelyek egy két évvel ezelőtti kutatás során ehhez hozzájárultak. Minden adatlapon megtalálhatók az elérhetőségek, egy rövid leírás a szervezetek célcsoportjairól és szolgáltatásairól, fényképek a szervezet tevékenységéről. A katalógus nagy erőssége, hogy keresni lehet benne település, megye és a szolgáltatás célcsoportjai szerint is.

A célunk a katalógus elindításával, hogy a hasonló tevékenységű szervezetek egymást megtalálhassák, egymás tevékenységét jobban megismerhessék és egymással kapcsolatba léphessenek. Ugyanakkor lehetőség legyen arra is, hogy ha valaki szociális szolgáltatást keres a környezetében, akkor ezt könnyebben megtalálja.

A katalógust itt tekintheti meg.

A katalógusban található adatokat két évvel ezelőtt gyűjtöttük és az elmúlt hónapban aktualizáltuk. Az aktualizálás során, a honlap látogatottsági statisztikái szerint, közel 100 szervezet adatlapját ellenőrizték le és 21 szervezet részéről jeleztek vissza és küldtek módosításokat, logót, fényképeket. Mindezeket nagyon szépen köszönjük!

Nagyon szeretnénk, hogy a katalógusunk minél teljesebb legyen, ezért szívesen fogadjuk a szervezetek jelentkezését a katalógusba, vagy a meglévő adatlapok frissítéséhez küldött információkat. A jelentkezéseket, leírásokat a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen várjuk!

Néhány információ a katalógus hátteréről

Két évvel ezelőtt a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpontot működtető Műhely Egyesület, a Babes-Bolyai Tudományegyetem Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézetével közösen egy felmérést valósított meg az erdélyi magyar szociális tevékenységű nonprofit szervezetek körében. Akkor 16 különböző címlista, adatbázis, katalógus segítségével állítottuk össze a szociális tevékenységű szervezetek adatbázisát, ezt később sajtóhírek alapján folyamatosan bővítettük. Az adatbázisban jelenleg 419 szervezet található. A szervezetek közül akkor 324-et sikerült telefonon elérjünk, közülük 200-an töltötték ki online kérdőívünket és 160-an jelezték azt, hogy szeretnének benne lenni az Erdélyi Magyar Szociális Szervezetek Katalógusában és hozzájárulnak ahhoz, hogy elérhetőségi adataik és rövid bemutatásuk megjelenjen a katalógusban.

Az elmúlt két évben a rendelkezésre álló szabadidőnk, illetve kisebb pályázati források függvényében dolgoztunk a katalóguson, a kutatási adatok elemzésén, valamint egy olyan információs portál létrehozásán, amely az erdélyi magyar szociális szervezetek számára biztosít hasznos erőforrásokat. Ez a honlap lett a szocialishalo.ro, és itt kapott helyet a katalógus is. Nagyon örülünk, hogy végre sikerült elkészüljünk az oldallal és a katalógussal, és reméljük, hogy hamarosan a kutatási eredményeket is közzé tudjuk tenni.

Reméljük, hogy minél többen bekapcsolódnak majd a honlap életébe, működtetésébe, és egy jó szakmai közösséget tudunk kiépíteni, erősíteni a szervezetek a szakemberek közötti kapcsolatokat. Reméljük, hogy  hozzá tudunk járulni a szociális tevékenységű szervezetek fejlődéséhez és a szociális háló erősödéséhez.

Végezetül szeretnénk elmondani, hogy nagyon szívesen fogadjuk meglátásaikat, véleményüket, tanácsaikat a katalógus és a szociálisháló.ro portállal kapcsolatosan és nyitottak vagyunk minden szakmai együttműködésre. E-mail címünk: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tisztelettel,
dr. Dániel Botond
szociológus, intézményvezető, óraadó tanár
Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont
BBTE Kolozsvár, Szociológia és Szociális Munka Kar

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.