Szivárvány is megjelent a Gézengúzok fölött – mintha a program része lett volna

Olyan fesztiválozókkal telt meg a hétvégén Nyárádszentlászló, akiknek már nemcsak a sörözés és a koncerteken való tombolás jelent örömet, hanem az is, ha látják, gyerekeik biztonságos körülmények között játszanak, ráadásul úgy, hogy még az önbizalmuk is fejlődik. Legalábbis erről árulkodtak a második alkalommal megszervezett Gézengúzok Gyerekfesztivál legkisebb résztvevőinek arcai.

b gezenguz fesztival 17 fb 04

Soha nem lehet elég korán kezdeni – tartja a mondás, ennek jegyében vittük el a majdnem háromévesünket és a négyévesünket arra a fesztiválra, amelyet nekik és értük szerveztek idén is, de azért a felnőtteket sem hanyagolták el. Igaz, sok talicskatologatástól és körhintaforgatástól leizzadt apukát, és petákokat szorongató anyukát láttunk, de azért sörrel a kezükben sétáló szülőkkel is találkoztunk, noha a másik kezüket nekik is egy-egy kis gézengúz foglalta le, HIRDETÉS és húzta az elektromos kisautóhoz vagy a leleményes fajátékokhoz, de ez csak azért lehetett, mert a második Gézengúzok Gyerekfesztiválon jártunk.

Helyszín: a nyárádszentlászlói Pásztortűz panzió, időpont: július 7–9., főszereplők: a gyerekek. A családok ünnepe volt ez, hiszen ha más nem, de egy közös volt ott minden felnőttben: mindannyian szülők voltak, akik azért voltak ott, hogy gyerekeik jól érezzék magukat, ügyességi fajátékokon bizonyítsák rátermettségüket, amelyeket a piros pólós önkéntesek segítségével próbálhattak ki a gézengúzok. Mintha mindez nem lett volna elég: minden próba után fizetség is járt a gyerekeknek. Petáknak nevezték a kicsik valutáját, amely kihozta mindenkiből a gyűjtőszenvedélyt – igen, sok felnőttből is –, és előszeretettel kaparintották meg az ovális formájú pénzecskéket, amelyeket nem hiába szorongattak, ugyanis ezzel fizettek a körhintáért, amely fából és fonott kosarakból készült.

Óránként váltották egymást a hintaforgató szervezőapukák, akik keményen dolgoztak azért, hogy a gyerekek minél jobban élvezzék a fesztiváljukat, mindezt öt petákért körönként. Három petákért talicskataxit lehetett fogadni, amelyért szintén egy-egy bevállalós szervező-édesapa izzadt, de hát mindent a gyerekekért – nem igaz? Az elektromos autó is legalább annyira menő volt a kicsik körében, mint a gyerekfesztivállal egyidőben szervezett VIBE Fesztiválon a Borgore nevű együttes. Öt petákba került egy kör. De azok a gyerekek is el tudták költeni a „pénzüket”, akik csendesebb foglalkozásokra vágytak, és nem feltétlenül a sebesség meg a száguldás miatt voltak Nyárádszentlászlón. A kézműves sátrakban például petáktartó szütyőt készíthettek, bőrözhettek, babát varrhattak, gyöngyöt fűzhettek, gipszfigurákat önthettek, nemezelhettek, batikolhattak, papírt meríthettek, ikebanákat készíthettek, gyurmázhattak, óriásbuborékokat fújhattak.

A nagy diófa vastag árnyékában a Nidus Waldorf Egyesület szervezésében hangszerekkel ismerkedhettek, Kádár Annamária foglalkozásain vehettek részt, de a legkisebbekre is gondoltak a szervezők, a Gyulafehérvári Caritas Cseperedőjében mászkálhattak, játszhattak kedvükre. A szülők előadásokon pihenhettek, főleg, ha „elengedték” a gyerekek, itt a helyes hordozásról, függőségekről, a mese fontosságáról, gyerekkori betegségekről vagy önbecsülésről tanulhattak. Este pedig gyerekkoncerteken tomboltak a „megőrült” gézengúzok, de a néptáncelőadásokon is szívesen ropták a táncosabb lábúak. A nyárádszeredai önkéntes tűzoltók jóvoltából szombaton megjelent tűzoltóautó- és felszerelésbemutató is elnyerte a gyerekek kegyeit, főként a fiúkét.

Forogtak tehát a petákok a fesztiválon, annak ellenére, hogy néha gyorsabban gyűjtötték, mint ahogy költötték, de hát a gazdaság már csak ilyen. A sorban állás „művészetébe” – a mi kultúránkban ugyanis még mindig nem természetes jelenség a sorban állás, vagy az is lehet, hogy túlságosan is az volt valamikor – is belekóstoltak a gyerekek, hiszen mindenhol várniuk kellett a sorukra. Persze, a „könyöklősebb” gyerekek itt is jobban érvényesültek, akárcsak a felnőttek világában. A jó programokon túl azonban volt még egy nagyon hasznos hozadéka a fesztiválnak: úgy fejlődhetett a gyerekek önbizalma, hogy közben minden percét élvezték, ráadásul biztonságos körülmények között, a friss a levegőn, az ügyességi próbák utáni elégedett arcocskák önmagukért beszéltek. Az időjárás sem fogott ki a legkisebbek ünnepén, hisz bár éjjelenként esett az eső – a sátrazók pechére – de napközben igazi júliusi napfényben fesztiválozhattak a résztvevők. Szombaton pedig még egy szivárvány is megjelent a Gézengúzok fölött, mintha csak a program része lett volna.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/szivarvany-is-megjelent-a-gezenguzok-folott-n-mintha-a-program-resze-lett-volna

Tags: Települések hírei: Nyárádszentlászló