Újra jönnek az önkéntes orvosok Hargita megyébe

A Hargita megyei kórházakban, iskolákban, óvodákban és egyéb gyermekintézményekben szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvosai május 14. és 21. között.

gyermekmento szolgalat vn 002 b

2016-ban a szervezet önkéntesei a két útjuk során közel 12 ezer vizsgálatot végeztek. A vizsgálatok eredményeképp 68 gyermek esetében javasoltak magyarországi kivizsgálást, gyógykezelést vagy műtétet, illetve 41 gyermek jutott ingyenesen szemüveghez. Ezek elkészítését a családok nehéz anyagi helyzete miatt a szolgálat magára vállalta, közel 815 ezer forint értékben.

Az NGYSZ gyermek-neurológusa ezentúl folyamatosan támogatja munkájával a szervezet által felújított csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központot.

A korábbi évekhez hasonlóan a gyermekmentő szolgálat mozgó fogászati busza és nőgyógyászati szűrő kamionja is csatlakozik az egyhetes körúthoz. A hagyományoknak megfelelően ugyanakkor idén is sor kerül a Buzánszky Jenő Erdélyi Focikupára Csíkszentdomokoson – mutat rá az NGYSZ által küldött közlemény.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/ujra-jonnek-az-onkentes-orvosok-hargita-megyebe

Tags: Szervezeti hírek: Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Települések hírei: Hargita megye