Pont olyan nagy ott a szegénység, mint ahogy a tévében látható

Négy székelyföldi önkéntes iskolai eszközöket gyűjt egy afrikai gyerekcsapatnak. A kisdiákok még sosem láttak vízfestéket, nem tudják, mi a kifestős vagy a filctoll.

bamako gyerekkekel tn

Két hét múlva Beninbe utazik négy székelyföldi önkéntes, hogy a Kétou városban élő, hátrányos helyzetű gyerekeknek tartsanak különböző tevékenységeket. Az Erdélyi Ifjúsági Egyesület székelyföldi önkéntesei az Erasmus+ program részeként töltenek el hat hónapot Beninben – mondta el Gagyi Réka, az egyesület egyik önkéntese.

Réka feladata az ottani szervezet népszerűsítése lesz, emellett angolórákat és különböző kézműves-foglalkozásokat fog tartani a gyerekeknek. Mivel korábban már járt a helyszínen, megismerkedett a helybéliekkel és az ottani körülményekkel. Az ötnapos látogatásból jött az ihlet, hogy tanszert gyűjtsön, hiszen ott nincs lehetőség azok beszerzésére.

„Pont olyan nagy ott a szegénység, mint ahogy a tévében látható. Nem gondolom, hogy nyomorban élnének, hanem inkább a civilizáció hiányzik onnan. Úgy vettem észre, mintha nem is lenne szükségük rá” – vázolta tapasztalatait. „Az ottani gyerekek nem ismerik az alapvető tanszereket, nem láttak színes ceruzát, vízfestéket, sosem volt saját kifestőjük, sosem origamiztak. Az oktatás is csupán alapfokú” – írta le a helyzetet a székelykeresztúri önkéntes.

A gyerekekkel heti egy alkalommal szeretnének alkotni, olyan eszközökkel, amelyeket ott nem lehet beszerezni. Ezeket jótékonykodók segítségével szeretnék összegyűjteni. Egyebek közt az otthon már feleslegessé vált színes papírok, színes ceruzák, filctollak, ollók, radírok, hegyezők, ecsetek, matricák, színezők, ragasztók jöhetnek jól. Az adományokat a keresztúri önkéntes gyűjti össze, az érdekeltek a 0755–173842-es telefonszámon egyeztethetnek vele az átadás részleteiről.

forrás: http://www.szekelyhon.ro/aktualis/udvarhelyszek/apont-olyan-nagy-ott-a-szegenyseg-mint-ahogy-a-teveben-lathatoa

Tags: Szervezeti hírek: Erdélyi Ifjúsági Egyesület
Települések hírei: Székelykeresztúr