Marosvásárhelyen valamennyi iskolában indul magyar nulladik osztály

Zárul az előkészítő osztályba az iratkozás második szakasza pénteken. Marosvásárhelyen valamennyi iskolában indul magyar nulladik osztály – tudtuk meg Fejes Réka szaktanfelügyelőtől, aki azt is elmondta, a Bolyai Farkas Gimnázium iránt idén is nagy az érdeklődés, de a Bernády György Általános Iskolában nincs a tavalyihoz hasonló túljelentkezés.

b nulladik osztaly vn 003


„Egyelőre nem áll fenn annak a veszélye, hogy ne induljon magyar nyelvű előkészítő osztály" – mondta lapunknak a tanfelügyelő. Az őszi iratkozáskor további gyerekek jelentkezésére számítanak, főleg a marosvásárhelyi Serafim Duicu Általános Iskola az, ahová tanévkezdés előtt szokták beiratni gyerekeiket a szülők.


Ami a megyét illeti, Fejes Réka elmondta, itt is megtelnek a tervezett osztályok, azokon a településeken pedig, ahol kevesebb a gyerek, átcsoportosítások lesznek, de senki nem marad iskola nélkül, a megfelelő számban indítanak előkészítő osztályokat.


A Bolyaiba történő túljelentkezéssel kapcsolatban megkeresésünkre Mátéfi István igazgató elmondta, idén valamivel többen mint negyvenen iratkoztak be az előkészítőbe. Az iskola vezetősége a beiskolázási tervbe egy nulladik osztályt kért, a tanfelügyelőségtől most kérelmezték a másodikat – mondta.


A korábbi évek tapasztalata szerint remény van arra, hogy megkapják, hiszen a tavaly is a tanévkezdést megelőzően érkezett a jóváhagyás. Kérdésünkre, hogy miért nem igényeltek eleve két osztályt, hiszen minden évben sokkal többen iratkoznak a Bolyaiba, mint ahány hely van, az igazgató közölte, helyszűkével küzdenek, a tavaly is nagy erőfeszítéseket tettek, hogy a második előkészítőnek, illetve a nyolcadik 9. osztálynak tantermet találjanak.


A Bolyaiban sok termet sikerült felújítani, de még mindig sok az olyan terem, amely kevésbé felel meg az oktatásnak. A bentlakás kis termeit is átrendezték osztálytermekké, amelyekben ráadásul teljes létszámú osztályok tanulnak, telezsúfolva azokat. Mátéfi István azt is elmondta lapunknak, próbáltak egyeztetni a római katolikus egyház Státus Alapítványával, hogy a tulajdonukban lévő iskolaépületben biztosítsanak egy-egy tantermet, de elutasító választ kaptak.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/marosvasarhelyen-valamennyi-iskolaban-indul-magyar-nulladik-osztaly

Tags: Települések hírei: Marosvásárhely

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.