Cukorbetegeknek tervezett logót egy tetoválóművész – életmentő lehet a csuklóra varrva

Márton István, az életmentő tetoválás megalkotója hálózatot hozott létre a tetoválóművészek körében, hogy a cukorbetegeknek ingyenesen varrják rá a csuklójukra azt az életmentő jelet, melynek láttán bárki felismerheti, hogy ájulás, rosszullét esetén mivel kell számolni, mi lehet a háttérben.

b cukorbeteg tetovalas 003 or

„Másfél évvel ezelőtt keresett fel egy édesanya, hogy cukorbeteg kisfiának lenne szüksége egy bárki számára felismerhető logóra, és az ő kérésére terveztem meg, majd védettem le ezt az Életmentő Tetoválást. Ugyanakkor megfogalmazódott, hogy ezzel milyen jó lenne segíteni az embereknek” – mondta a pécsi származású, Németországban élő Márton István tetoválóművész.

Az Életmentő Tetoválás mozgalommá nőtte ki magát, és példaértékű összefogás alakult ki, rengetegen csatlakoztak, nemcsak Magyarországon és Németországban, hanem többek között Angliában, Dániában, Svédországban, illetve Romániában is e mozgalomhoz. Erdélyben Székelyudvarhelyen végezték el az első életmentő logó ingyenes tetoválását. A gyergyószentmiklósi Szőcs Gábor az elsők között tetováltatta bal csuklójára a cukorbetegség jelét.

Mint megtudtuk, a Hargita Megyei Ifjúsági és Gyermek Cukorbetegek Egyesületének alelnöke, Bözödi Emese vette fel a kapcsolatot, és a Magyarországról, Kiskunfélegyházáról Székelyudvarhelyre érkező Kertész-Farkas János tetoválómester három személynek varrta fel ingyenesen a „cukorbeteg vagyok” jelet a csuklójára.

A tetoválás könnyen felismerhető: a cukorbetegség szimbóluma, a kék kör, és benne az a szám, hogy milyen típusú cukorbetegséggel él együtt az illető, illetve a kék kör mellett írja, hogy Diabetic.

„Nagyon fontosnak tartom e jelnek a jelenlétét, ugyanis eszméletveszéskor, az úton való rosszullét, ájulás esetén nagyon sokat segít abban, hogy akár a járókelők, akár az elsősegélynyújtók, a mentősök információt kapjanak a személy betegségéről. Azért van általában a bal csuklón a tetoválás, hogy a pulzus vizsgálatakor szembetűnjön” – ismertette Szőcs Gábor. Hozzátette, több olyan esetről van tudomása, hogy a tetoválás életet mentett.

„A karkötőnél célszerűbbnek tartom, ugyanis ezt nem lehet elejteni, elveszíteni, nem lophatják el, nem színeződik el. Nem tartom megbélyegzésnek, ugyanis sokkal nagyobb a tétje, a haszna, életet menthet, és ez a fontos, de ha valaki cukorbeteg, az tudja, miről beszélek” – mondta Szőcs kitérve arra is, hogy egyáltalán nem fájdalmas beavatkozásról van szó.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/cukorbetegeknek-tervezett-logot-egy-tetovalomuvesz-n-eletmento-lehet-a-csuklora-varrva

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.