Már igényelhető az anyasági támogatás és a babakötvény

Újdonságokat hozott január a magyar állampolgársággal rendelkező erdélyieknek, ugyanis ettől az évtől a Magyarország területén kívül élő gyerekek után is jár az anyasági támogatás, valamint a babakötvény.

b ujszulott 0863

A két családtámogatási forma eddig a Magyarország területén született és élő gyermek után járt. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár nyáron jelentette be, hogy 2018 a családok éve lesz, amelynek keretében a magyar kormány számos, gyermekvállalást és gyermeknevelést támogató döntést kíván meghozni és gyakorlatba ültetni. Ezek közé tartozik a Köldökzsinór program – egyszeri anyasági támogatás és babakötvény – külhoni kiterjesztése is, erre 640 millió forintot különítettek el 2018-ban.

A Magyarország területén kívül született és ott élő magyar állampolgárságú gyerekek után január 1-jétől kérhetik ezeket a támogatásokat. A törvény visszamenőleges hatályú, azaz mindkét támogatási formát minden, 2017. június 30. után született gyermek után igényelni lehet: a gyermek anyja 64 125 forint anyasági támogatásra (ikrek esetében 85 500 forint), a gyermek pedig 42 500 forint összegű életkezdési támogatásra, közismertebb nevén babakötvényre jogosult.

A babakötvény igénylése esetén a magyar állam 42 500 forintot helyez el egy, a Magyar Államkincstárnál vezetett letéti számlára, amelyet évente az inflációnak megfelelő kamattámogatással növel, és amelyet a családok Start-számla nyitásával és azon elhelyezett megtakarításokkal tovább gyarapíthatnak. Ezt az összeget a gyermek nem kaphatja meg, csupán a 18. születésnapját követően.

A támogatás folyósításának feltétele, hogy a születés Magyarországon anyakönyvezve legyen, kivételt csak a Szlovákiában vagy Ukrajnában született és ott élő gyermekek jelentenek, akik a magyar igazolvánnyal igényelhetik a támogatást. A gyermektámogatási formákat a szülő igényelheti a gyermek születését követő hat hónapon belül. Jó tudni, hogy a gyermek anyakönyvezése és az anyasági támogatás iránti kérvényezés egyszerre is benyújtható.

A Csíkszeredai Főkonzulátus honlapján az új év első napjától elérhető a program ismertetője. Az útmutatóból megtudható, hogy kik jogosultak ezekre a támogatásokra, mikor, hol, és hogyan lehet igényelni a juttatásokat. A támogatást a konzuli feladatot ellátó hivatásos magyar külképviseleteken, Magyarországon az integrált ügyfélszolgálatoknál, postai úton és elektronikusan is lehet igényelni.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/mar-igenyelheto-az-anyasagi-tamogatas-es-a-babakotveny

Tags: Települések hírei: Országos

Hírlevél

Minden pénteken egy hírösszefoglalót küldünk levélben.

Iratkozz fel és nézd át egyszerre a hét híreit, eseményeit!

captcha 

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
Szilágyi Györgyi
kommunikáció szakos egyetemi hallgató
BBTE, Kolozsvár

A honlap elindulását támogatta

communitas vizszintes

© 2015-2018 - Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont (Műhely Egyesület)