Már az is segíthet, ha kiderül, más is hasonló problémával küzd

Segítséget kérni nem szégyen, sőt szükséges. A Hargita megyei lelkisegély-szolgálathoz már több mint egy évtizede fordulnak azok, akik úgy érzik, egyedül nem tudnak megküzdeni a mindennapok gondjaival. A párkapcsolati dilemmák, munkahelyi gondok, túlhajszoltság mellett tavaly a külföldről visszatelepültek beilleszkedésének nehézségével is felkeresték a segélyszolgálatot.

b depresszio ba 3

Karácsony jellemzően családi ünnep, ami azonban nem mindenkinek társul a szeretet ünnepével, hanem sokak számára éppen ellenkezőleg, a gyerekkori traumákat hozza elő. Hasonlóképpen a szilveszter, amit általában szeretteinkkel vagy barátainkkal töltünk, sokaknak a magányt jelenti – a téli ünnepekkel járó többnapos pihenés, tétlenség is fokozza a haszontalanság érzését. Ilyenkor sokan keresik fel a lelkisegély-szolgálatot, senki nem mondja vissza az ünnepek előtti terápiát, érzik, hogy szükségük van erre az erőforrásra.

Aztán amikor januárban újra beindul az élet, kissé megkönnyebbülnek, visszarázódnak a mindennapokba – közölte Simó Irma pszichológus, az Áradat Egyesület szakmai vezetője.

Időben kell felismerni a problémát

Tizenkét éve jött létre Hargita megyében az Áradat Egyesület, azzal a céllal, hogy segítséget, lelki támaszt nyújtson azoknak, akik nehezen vagy egyáltalán nem tudnak megküzdeni mindennapi gondjaikkal. A lelkisegély-szolgálat megelőző jellegű – hangsúlyozta Simó Irma –, lényege, hogy az érintettek időben felismerjék a problémát és segítséget kérjenek, mielőtt akkora lenne a baj, hogy pszichiátriai ellátásra, gyógyszeres kezelésre szorulnának. Kiemelte, hogy az egyesületnél önkénteskedő szakemberek nem szólnak bele a hozzájuk fordulók döntéseibe, azokat maguknak kell meghozniuk: meghallgatják őket, rávezetik az adott problémára, melyek eredményeként az érintetteknek kell megtalálniuk a megoldást.

Míg régen nem volt ritka az olyan betelefonáló, aki kétségbeesésében már az öngyilkosságot fontolgatta, ez az utóbbi időben teljesen megszűnt. Valószínűleg annak is köszönhetően, hogy míg a kezdeti periódusban csak telefonos szolgálatot teljesítettek, a terápiás csoportok, szakmai fórumok létrejöttével most már lehetőség van a személyes kapcsolatra, ugyanakkor sok településen újraalakultak a nőegyletek, ahol kibeszélhetik gondjaikat.

Sokat segít, ha rájövünk, hogy mások is hasonló problémákkal küzdenek, így egy-egy ilyen találkozás akár nevetéssel is végződhet – jegyezte meg a pszichológus. Telefonon többnyire a vidékiek keresik fel őket, akiknek közelében nem működik terápiás csoport, a városokban élők általában személyesen jelentkeznek. Telefonon még a más régiókban élők hívják, akiknek ily módon csak időlegesen segíthetnek, azonban partnerszervezetekhez irányítják őket, személyes találkozásra.

Gyakori krízishelyzetek

A szolgálathoz fordulók többsége 26 és 50 év közötti, férfiak és nők, vidékiek és városiak egyformán.

A leggyakoribb probléma a túlhajszoltság, fáradtság, kiégés, a különböző szerepek által kért megfelelési vágy.

Mivel mind otthon, mind a munkahelyen és a társadalomban nagyok az elvárások, nem marad idő a pihenésre, önmagukra, ami szorongáshoz vezet. „A nagyon tudatosan élőknek is gondot jelent az időbeosztás. Az élet gyakran hoz olyan váratlan helyzeteket, amelyek túlterheltséghez vezetnek” – sorolta tapasztalatait a szakember. Hozzátette, a férfiak gyakran elmagányosodnak, elszigetelődnek, nem tudnak feldolgozni egy betegséget vagy halálesetet. Ugyanakkor nem ritka a kommunikációs zavar a párkapcsolatukban vagy az anyósukkal.

Némelyüknél szerelmi háromszög okoz dilemmát, nem tudnak dönteni a maradás és az újrakezdés között. Kevesebben ugyan, de az 50 feletti korosztályból is kerülnek ki segélykérők. Sok nőnek ekkor lesz elege a több évtizedes házastársi bántalmazásból, és kétségbeesik, hibáztatja magát, amiért túl sokáig várt, nincs hova mennie. „Meghallgatjuk, de nem biztathatunk senkit, hogy költözzön el, a megoldást neki kell megtalálnia” – mondta a pszichológus.

A korábbi évekhez képest tavaly változást jelentett, hogy külföldön munkát vállaló fiatalok is fordultak az egyesülethez, segítséget kérve otthon magára maradt szülőjük számára. „Ezek a fiatalok aggódnak szüleikért. Ők nyitottabbak, operatívabban lépnek fel, felhívnak minket, és megbeszélik a terápiát az itthon maradtnak, aki ennek eredményeként személyesen felkeres minket” – magyarázta Simó Irma. Emellett megnőtt azoknak a száma, akik külföldről hazatelepedve nem találják helyüket, nehéz visszailleszkedniük, munkát találniuk, és az egyesülethez fordulnak tanácsadásért.

Elérhetőség

Az egyesület diszpécserszolgálata hétfőtől péntekig este hét és tizenegy óra között hívható a 0754–800808-as vagy a 0723–800808-as telefonszámon, ugyanakkor a hallgatlak.ro és az aradat.ro honlapokon, valamint a Facebook közösségi oldalon is elérhetők a szervezet munkatársai.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/mar-az-is-segithet-ha-kiderul-mas-is-hasonlo-problemaval-kuzd

Tags: Szervezeti hírek: Áradat Egyesület
Települések hírei: Csíkszereda

Hírlevél

Minden pénteken egy hírösszefoglalót küldünk levélben.

Iratkozz fel és nézd át egyszerre a hét híreit, eseményeit!

captcha 

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
Szilágyi Györgyi
kommunikáció szakos egyetemi hallgató
BBTE, Kolozsvár

A honlap elindulását támogatta

communitas vizszintes

© 2015-2018 - Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont (Műhely Egyesület)