Akik aláírtak, akiknek szándékában áll, és akik nem szerződnek

A háziorvosok közel fele aláírta már az egészségügyi keretszerződés meghosszabbításáról szóló okiratokat a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztárral. Öt háziorvos kivételével pedig a napokban a többiek is szerződnek.

b haziorvos rendelo ba 1

Duda Tihamértől, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatójától tudjuk, hogy a szerdai megkeresésünkig a 148 Hargita megyei háziorvosból 72 már aláírta a három hónapra szóló kiegészítő keretszerződést. Továbbá közölte, öt háziorvos jelezte nekik, nem fogják aláírni a dokumentumot a jövőben, a többi háziorvos pedig azt mondta, hamarosan megköti a szerződést a pénztárral. Duda továbbá megjegyezte, a biztosítottaknak joga van átiratkozni olyan háziorvoshoz, aki szerződésben áll a pénztárral.

A megyei egészségbiztosítási pénztár vezérigazgatójától azt is megtudtuk, ha valaki az elmúlt napokban konzultációs díjat, vagy teljes árat kellett fizessen az ártámogatott vagy ingyenes gyógyszerért, a pénzt nem igényelheti vissza az intézménytől.

„Ez közös ügy”

Soós-Szabó Klára, a háziorvosokat tömörítő egyesület Hargita megyei elnöke lapunknak elmondta, „bizonyos feltételek mellett” hajlandók csak a szerződéshosszabbítás mellett dönteni. Komoly jelzést várnak arra vonatkozóan, hogy a döntéshozóknak valóban szándékukban áll javítani az egészségügyi alapellátó rendszeren, erre három hónap haladékot adnak – fogalmazott. A szakember kérdésünkre kifejtette, a pácienseket a héten ingyen látták el ő és kollégái, akik még nem kötöttek szerződést a pénztárral.

„Elláttuk őket a saját költségünkre, a betegek megértők voltak, belátták, hogy ez közös ügy, nem csak rólunk, hanem róluk is szó van. Köszönjük nekik” – zárta Soós-Szabó Klára.

Aggódtak a páciensek is

„Mindenki dolgozik és ingyen, bérmentve megvizsgáljuk a beteg embert. Mi beteget a rendelőből nem küldünk el” – fogalmazott szerdán érdeklődésünkre egy székelyudvarhelyi háziorvos, aki csak név nélkül vállalta az általa elmondottakat. Nehezményezte ugyanakkor, hogy a hírek egy részében a sajtó arról tudósított, hogy a betegek szerdától nem kaphatnak ingyenes ellátást a háziorvosoknál. Ő ezzel magyarázta azt is, hogy páciensei szerdán aggódva tértek be a rendelőbe, mert attól tartottak, hogy fizetniük kell a konzultációért.

A kiegészítő keretszerződést – amely a múlt évi feltételek szerint három hónappal meghosszabbítja a tavaly megkötött keretszerződés érvényességét – az általunk megkérdezett háziorvos még nem írta alá, mint mondta, nem volt még alkalma beutazni ezért a megyeközpontba. Érvényes szerződés hiányában nem tudnak ingyenes, illetve ártámogatott gyógyszerrecepteket adni betegeiknek, de ha gyorsan rendeződik a helyzet és megkötik a kiegészítő szerződést, akkor visszamehetnek majd a rendelőbe térítéses receptért a pácienseik – fűzte hozzá.

Hiábavaló volt a sztrájk

Bíró László gyergyóremetei háziorvostól szerdán arról érdeklődtünk, hogyan viszonyul a kialakult helyzethez. A szakember elmondta, nem írta alá a szerződést a biztosítási pénztárral, és nincs is szándékában megtenni ezt, amíg a dokumentumba nem foglalják be a javasolt változtatásokat.

Úgy tűnik, hogy a novemberi figyelmeztető sztrájk is hiábavaló volt, mert azóta semmi haladás. Ha végre nem állunk ki magunkért, állandóan ugyanezzel a helyzettel szembesülünk – mondta Bíró doktor. Hozzátette, a háziorvosok követelései nem az anyagiakra hegyeződnek ki, „ez a része elenyésző mindannak, amit meg kellene oldani ahhoz, hogy megfelelően működjön a rendszer”. Ugyanakkor rámutatott, ha nem növekedik a szolgáltatások elszámolására szánt pénzkeret, megomlik az egészségügyi alapellátás.

„A biztosítóháztól kapott pénzből tartjuk fenn a rendelőket, fizetjük az asszisztenseket. Mivel január elsejétől változott az adótörvény, a fizetések utáni adóterhek megnövekedtek. Elvárás felénk, hogy ezeknek a plusz terheknek eleget tegyünk, hogy ugyanúgy működjenek az orvosi rendelők, mint eddig, de nem biztosítanak mellé anyagi támogatást” – fogalmazott a háziorvos. Ettől eltekintve kijelentette, nem függeszti fel munkáját, és továbbra is ingyenesen látja el betegeit, viszont nem állít ki költségtérítéses recepteket, sem küldőpapírt.

„A betegeken csapódik le, nagyon sajnálom. De amíg nem tudunk közös nevezőre jutni az egészségbiztosítási pénztárral, addig ez van” – jelenti ki. A felvetésre, hogy mi történik, ha mégsem lesz megegyezés, a fizetős rendszer bevezetését látja megoldásnak. „Átállunk magánrendelésre, mert így dolgozni egyszerűen nem éri meg. Jelenleg két-három munkahelye van egy orvosnak, és ez hosszú távon munkája minőségének rovására megy.”

Aláírnak, de feltételekkel

Pázmán Enikő, gyergyószentmiklósi háziorvos a témával kapcsolatban részletezte: január 3-án a délelőtti órákban körlevelet kaptak a biztosítási pénztártól, amiben az áll, hogy amelyik háziorvos még aznap 13 óráig nem jelzi azt a szándékát, hogy kész aláírni a keretszerződés-kiegészítést, annak pácienseit átirányítják olyan háziorvosokhoz, akik már aláírták az okiratot.

„A jelzett időpontig válaszoltunk a levélre. Megfogalmaztuk, hogy szándékunkban áll továbbra is szerződéses viszonyban lenni a biztosítási pénztárral, de csakis abban az esetben, ha elfogadják a családorvosi szövetség és a páciensek szövetségének javaslatait” – mondta el lapunknak a doktornő. Egyébként ő is ingyenesen vizsgálta meg pácienseit szerdán, a kiváltandó gyógyszereket térítéses receptre írta, legtöbb 5 napra elegendő mennyiségben.

Minden beteg megértette a helyzetet – mondta. Kijelentette, ezen a héten még biztosan ingyenesen nyújt szolgáltatást rendelőjében. „Ha nem történik változás, legalább tiszta lelkiismerettel mondhatjuk, hogy megpróbáltuk, ami tőlünk telt” – fogalmazott.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/akik-alairtak-akiknek-szandekaban-all-es-akik-nem-szerzodnek

Tags: Települések hírei: Hargita megye

Hírlevél

Minden pénteken egy hírösszefoglalót küldünk levélben.

Iratkozz fel és nézd át egyszerre a hét híreit, eseményeit!

captcha 

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
Szilágyi Györgyi
kommunikáció szakos egyetemi hallgató
BBTE, Kolozsvár

A honlap elindulását támogatta

communitas vizszintes

© 2015-2018 - Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont (Műhely Egyesület)