Egyre kevesebben igényelnek fűtéstámogatást

Sepsiszentgyörgyön mindössze hétszáz család jogosult a fűtéstámogatásra, az elmúlt évhez képest felére csökkent a kedvezményezettek száma, ám öt év alatt a számuk megtizedelődött.

b hofogyasztas mero ab 3

Tankó Vilmos a sepsiszentgyörgyi önkormányzat szociális és közösségfejlesztési igazgatóságának vezetője lapunknak elmondta, ennek az a magyarázata, hogy évek óta nem módosult a határérték, egy család abban az esetben igényelheti a juttatást, ha az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a 615 lejt. Közben a nyugdíjak és a minimálbér is növekedett, így egyre kevesebben kérhetik a támogatást.

A közösségfejlesztési iroda munkatársai folyamatosan ellenőrzik, hogy a fűtéspótlékot igénylők adatai megfelelnek-e a valóságnak. Két évvel ezelőtt mintegy negyvenen kellett teljesen vagy részben visszafizessék a támogatást, mert kiderült, hogy több volt a jövedelmük, mint amennyit bevallottak. Akkor az esetek többségében az történt, hogy az érintettek a megyén kívül találtak munkát, és abban bíztak, hogy ez nem derül ki. Az elmúlt szezonra már nem találtak rendellenességet.

Az igazgató szerint, az emberek fegyelmezettebbek, jobban odafigyelnek, hiszen rosszul esik, amikor a támogatást vissza kell fizetni.

Ugyanakkor az igazgatóság munkatársai is jobban tudnak figyelni a kérések leadásakor, hiszen megcsappant ezek száma, így több idő jut a figyelmes elbírálásra.

A fűtéspótlékra ezután is lehet benyújtani igénylést, ám azt visszamenőleg nem folyósítják, tehát rövidebb periódusra kapja, aki később kéri.

Mint ismeretes a gázfűtésre a jövedelem függvényében 20-262 lej közötti a támogatás, a fafűtés esetében 16-54 lej közötti, míg villanyáramra 43-240 lej között van.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/egyre-kevesebben-igenyelnek-futestamogatast

Tags: Települések hírei: Sepsiszentgyörgy

Hírlevél

Minden pénteken egy hírösszefoglalót küldünk levélben.

Iratkozz fel és nézd át egyszerre a hét híreit, eseményeit!

captcha 

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
Szilágyi Györgyi
kommunikáció szakos egyetemi hallgató
BBTE, Kolozsvár

A honlap elindulását támogatta

communitas vizszintes

© 2015-2018 - Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont (Műhely Egyesület)