EU-s élelmiszersegély: tisztálkodási szereket is kaphatnak a rászorulók

Két típusú csomagot kaphatnak a rászorulók az Európai Unió intervenciós tartalékalapjából az idén. A korábbi években megszokott alapélelmiszerekből álló csomagok mellett, ezúttal újdonságként tisztálkodási szereket tartalmazó csomagokat is oszthatnak majd ki számukra. Azt azonban még most sem tudni, hogy mikor kerülhet erre sor.

b eu elelmiszersegely tc 12

A Hargita Megyei Prefektusi Hivatalnál úgy vélik, a vége felé járhat a projektet lebonyolításhoz szükséges országos közbeszerzési és szerződéskötési eljárás.

Adrian Pănescu, a Hargita megyei prefektusi hivatal szóvivője megkeresésünkre elmondta, a fejlesztési és európai alapokért felelős minisztérium kérte tőlük, hogy összesítsék a jogosultak listáját, amelyet meg is tettek és továbbították az adatokat Bukarestbe.

Az összesítés szerint a megyében 25 566 személy részesülhet a támogatásban. Azokról van szó, akik szociális segélyezettek, családi pótlékban részesülők vagy krízishelyzetben lévő családok.

Ugyanakkor a minisztérium nemrég olyan adatokat is kért, amelyek a kiszállítási címekre és a csomagok kiosztásának felelőseire vonatkoztak.

Gyakorlatilag összesítenünk kell, hogy a megye 67 közigazgatási egységében hová szállíthatják a csomagokat és kik a polgármesteri rendelettel kinevezett felelős személyek a projekt lebonyolítására. Erre harminc napos határidőt kaptunk – magyarázta a szóvivő. Hozzátette, ezeket az információkat is nagyjából összegyűjtötték, és nemsokára továbbítják azokat Bukarestbe. Miután már ilyen adatokat is kértek tőlük, ezért a prefektusi hivatal munkatársa úgy véli, hogy a vége felé járhat az uniós segélycsomagok összeállítására és kiszállítására vonatkozó országos közbeszerzési és szerződéskötési eljárás.

Kétféle csomag

Megtudtuk azt is, hogy feltehetően idén nemcsak alapélelmiszerekkel segítik a szegényebb sorban élőket, hanem tisztálkodási szereket is kaphatnak az európai uniós segélyből.

Az élelmiszeres dobozokban valószínűsíthetően liszt, kukoricaliszt, rizs, száraztészta, sertés- és marhahúskonzerv, pástétom, illetve befőtt kap helyet.

A tisztálkodási szerekből álló csomagban pedig szappant, hajsampont, mosószert, fogkefét, valamint fogkrémet helyezhetnek.

A szóvivő szerint pontosabb adatokat a későbbiekben tudnak mondani.

Arról már korábban többször is cikkeztünk, hogy elhúzódott az országos szinten zajló közbeszerzési eljárás a csomagok összeállítására és kiszállítására, és még mindig nem lehet pontosan tudni a csomagok kiosztásának pontos időpontját. A korábbi években már januárban kiosztották a támogatást, tavaly viszont már volt csúszás a közbeszerzésben, ezért január helyett a nyáron osztották ki a dobozokat. Akkor megyei szinten 57 ezernél többen részesültek a támogatásban, Csíkszeredában pedig 3000 rászorulónak jutott az uniós élelmiszersegélyből.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/eu-s-elelmiszersegely-tisztalkodasi-szereket-is-kaphatnak-a-raszorulok

Tags: Települések hírei: Hargita megye

Hírlevél

Minden pénteken egy hírösszefoglalót küldünk levélben.

Iratkozz fel és nézd át egyszerre a hét híreit, eseményeit!

captcha 

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
Szilágyi Györgyi
kommunikáció szakos egyetemi hallgató
BBTE, Kolozsvár

A honlap elindulását támogatta

communitas vizszintes

© 2015-2018 - Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont (Műhely Egyesület)