Izgalmas dolgok történnek a dálnoki búvártónál

Nem mindennapi módszerekkel mutatja be a környezetet és az élővilágot a gyerekeknek Szabó Jenő búvár. Búvártavat hozott létre, ahol halakat lehet etetni, terápiát, sőt víz alatti zenehallgatást kipróbálni.

b dalnoki buvarto 03

Több mint ezer diák ismerkedett a természettel a dálnoki búvártónál az Iskola másként program keretében. Két hét alatt Kovászna, Hargita, Brassó és Buzău megyékből naponta 50–130 gyereket láttak vendégül, akik az Elveszett világ egyesület emeletes tanbuszában az erdővédelemről hallgattak előadást, majd Herman Ottó tanösvénysátrában próbálhattak ki különböző természetközeli játékokat. A program részeként a búvártóban kishalakat etettek a résztvevők, majd a búvárkodásról is tanulhattak.

Szabó Jenő búvár, a szabadidőközpont létrehozója pénteken sajtótájékoztatón számolt be eredményeikről, terveikről. Tapasztalata szerint a gyerekek egyre inkább elszakadnak a természettől, így saját módszereivel próbálja megszerettetni, megismertetni velük a környezetüket.

Nem szajkózzuk a környezetvédelmet, sem sulykoljuk a gyerekekbe az ismereteket. Abban bízunk, hogy ha megismerkednek az élővilággal, a vízi állatokkal, akkor ha a szüleik a patakban akarják megmosni az autót, rájuk szólnak, mert tudják, hogy a patak élővilágának az árt – részletezte a módszere lényegét Szabó Jenő. A búvártónál különben több családi programot kínálnak, van terápiás része is, ahol a helyben leszedetett vízitormából készült főzettel gyógyítanak. Szintén romániai premiernek számít a víz alatti zenehallgatás, a tó felszínén elhelyezett meleg vizes kádakban lehet a tóból áradó zenét hallgatni, amely így az egész testet átjárja.

A szabadidőközpontról:

Szabó Jenő karrierje kezdetén Jacques-Yves Cousteau kapitány csapatának tagja volt, a kilencvenes évek elején nyitotta meg első búváriskoláját Kolozsváron. Két évvel ezelőtt hozta létre a dálnoki Kenderes-tetőn az ezer négyzetméter felületű, kilenc méter mély mesterséges búvártavát, ahol a víz alatti kutatások központja is működik.

Forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/izgalmas-dolgok-tortennek-a-dalnoki-buvartonal

Tags: Települések hírei: Háromszék

Hírlevél

Minden pénteken egy hírösszefoglalót küldünk levélben.

Iratkozz fel és nézd át egyszerre a hét híreit, eseményeit!

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
Szilágyi Györgyi
kommunikáció szakos egyetemi hallgató
BBTE, Kolozsvár

A honlap elindulását támogatta

communitas vizszintes

© 2015-2018 - Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont (Műhely Egyesület)