Nem csak oktatási, szociális kérdés is a délutáni oktatás támogatása

Közel százötven délutáni oktatásban résztvevő gyermek étkeztetését, valamint a szükséges tanfelszerelések megvásárlását támogatja a Kovászna megyei önkormányzat.

b afterschoolmikoujfalu kmt01

Az úgynevezett after-school program költségeinek 25–25 százalékát Kovászna Megye Tanácsa és a helyi önkormányzatok, 50 százalékát a svájci HEKS és a Diakónia Keresztyén Alapítvány biztosítja. Tamás Sándor, a megyei tanács elnöke rámutatott: ez a program vidéken nemcsak oktatási, hanem szociális kérdés is.

Visszajelzésekből tudjuk, hogy sajnos, sok olyan gyerek van, aki otthon nem kapna meleg ebédet, és ezek az iskolások nagy valószínűséggel a házi feladat elkészítésében sem kapnának segítséget. Az a célunk, hogy minél többen vegyenek részt ebben a programban, hiszen tehermentesíti a szülőket, ugyanakkor megerősíti az általános iskolai oktatást, ez pedig hosszú távon is meghatározza közösségeinket – magyarázta a háromszéki elöljáró.

Tamás Sándor elmondta továbbá, hogy a megyei önkormányzat a tej-kifli-alma program helyett inkább a meleg ebéd bevezetését szorgalmazná. Megyei önkormányzati támogatással az első félévben Árkos, Zabola, Réty, Málnás és Mikóújfalu vett részt a programban, míg a második félévtől Árkoson, Zabolán, Zágonban és Csernátonban két-két csoportban 24 gyermek, Mikóújfaluban pedig 48 gyermek kap meleg ebédet és vesz részt szakképzett pedagógusok által tartott délutáni foglalkozásokon.

Ezenkívül a megyében helyi önkormányzati, illetve református egyházi támogatással, a HEKS és a Diakónia Keresztyén Alapítvány még további öt településen működteti ezt a programot, további 180 gyerek részvételével. Háromszéken az after-school programot a LAM Alapítvány és a HEKS Alapítvány 2015-ben indította, jelenleg a svájci szervezet partnereként a Diakónia Keresztyén Alapítvány biztosítja a programban résztvevő pedagógusok alkalmazását. Kovászna Megye Tanácsa a tanév második félévében közel 62 ezer lejt fordít a délutáni oktatásra, ezt az összeget a helyi tanácsok pályázattal nyerték el.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/nem-csak-oktatasi-szocialis-kerdes-is-a-delutani-oktatas-tamogatasa

Tags: Szervezeti hírek: Diakónia Keresztyén Alapítvány, Sepsiszentgyörgy
Települések hírei: Háromszék

Hírlevél

Minden pénteken egy hírösszefoglalót küldünk levélben.

Iratkozz fel és nézd át egyszerre a hét híreit, eseményeit!

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
Szilágyi Györgyi
kommunikáció szakos egyetemi hallgató
BBTE, Kolozsvár

A honlap elindulását támogatta

communitas vizszintes

© 2015-2018 - Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont (Műhely Egyesület)