Új termékeket hozna létre a tejszövetkezet

Százezer eurós pályázatot nyújtott be az országos vidékfejlesztési programba az AgroSic Közösségek Közti Társulás segítségével a Kézdi Lacto Coop Szövetkezet. Fejlesztésekre költenék a pénzt.

b lactocoop henningjanos

A szövetkezet az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) mezőgazdasági termelők, feldolgozók és forgalmazók közti együttműködését, rövid ellátási láncok kialakítását és a helyi piacok fejlesztését támogató kiírására pályázott.

Orbán Miklós, az AgroSic igazgatója emlékeztetett, hogy 2016-ban a háromszéki gazdák azért kényszerültek arra, hogy saját kezükbe vegyék a sorsukat, mert a Covalact sepsiszentgyörgyi gyára felmondta a velük kötött szerződést, és már nem vette át a tejet az állattartóktól.

A szövetkezet azért is hasznos, mert az országos pályázati kiírások és az európai uniós támogatások is a társulásoknak kedveznek – mondta az igazgató.

A felső-háromszéki mezőgazdasági társulás jelenleg kétszáz gazdát tömörít, akik naponta ötezer liter tejet küldenek a székelykeresztúri tejfeldolgozóba, hogy az onnan Felső-Háromszékre, Kézdi termékként visszaszállított kész portékák – tejtermékek, sajtok, gyümölcsös joghurtok, tejföl, vaj tehéntúró és tej – a helyi üzletek polcaira kerüljenek. Bokor Éva, a Kézdi Lacto Coop Szövetkezet ügyvezető igazgatója kiemelte, a kezdeti időszakhoz viszonyítva folyamatos bővülés tapasztalható: gyarapodott a társuló gazdák és a tejbegyűjtő csarnokok száma, nőtt a tejmennyiség, az elmúlt év közepétől számítva megduplázódott az eladott termékek mennyisége is, minőségi javulás is tapasztalható, bővült az eladási piac, ma már a helyi üzletláncok mellett hotelekben, szállodákban, és pékségekben is értékesítik a termékeket.

A leadott pályázat megnyerése esetén hangsúlyosabbá teszik a termékek népszerűsítését, a piaci igények szerint új termékeket hoznak létre.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/uj-termekeket-hozna-letre-a-tejszovetkezet

Tags: Települések hírei: Háromszék, Kézdivásárhely

Hírlevél

Minden pénteken egy hírösszefoglalót küldünk levélben.

Iratkozz fel és nézd át egyszerre a hét híreit, eseményeit!

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
Szilágyi Györgyi
kommunikáció szakos egyetemi hallgató
BBTE, Kolozsvár

A honlap elindulását támogatta

communitas vizszintes

© 2015-2018 - Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont (Műhely Egyesület)