Egymás sajtjait értékelték a gazdák

Sajtkészítő gazdák kóstolgatták, értékelték egymás termékeit szerdán délelőtt a gyergyószentmiklósi Szent Benedek Tanulmányi Házban. A mustra részét képezte annak a kétnapos rendezvénynek, amelyet szakmai fejlesztés céljával szervezett a hosszú érlelésű sajtot előállító kistermelők számára a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztési részlege.

b sajtmustra 002 or

Szakmai és fogyasztói értékelésen is átesett az a közel 20 fajta sajt, amivel a mustrára neveztek be a termelők.

A cél nem az volt, hogy győztest kiáltsanak ki a verseny végén, sokkal inkább az, hogy a sajtkészítők tanuljanak egymástól és a szakemberektől.

A termékek érlelési idejüktől függően két kategóriában mérettettek meg; valamennyi esetében értékelésen esett át a sajt külleme, állaga, ízvilága és a benne lévő lyukak elhelyezkedése.

Nem a verseny volt a cél, hanem a szakmaiság. A két meghívott svájci sajtmester kiemelte, hogy mindenkinek nagyon jó a terméke, ugyanakkor a mustrára benevezőknek személyes beszélgetésen véleményt nyilvánítottak és tanácsot adtak. Ők svájci normatíva szerint értékeltek, ebből a termelők tanulni, építkezni tudnak – foglalta össze Kastal László, a szervező Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztési részlegének vezetője. Tájékoztatott továbbá, hogy a mustra csak egy részét képezte annak a kétnapos rendezvénysorozatnak, amit a hosszú érlelésű sajtkészítő gazdák számára szerveztek. „Több mint 4000 sajtfajta létezik a világon. A Caritas mezőgazdasági részlege abban vállal szerepet, hogy a hosszú érlelésű alpesi sajt készítésének szakmaiságát segítsen elmélyíteni” – fogalmazott Kastal. Rámutatott, a cél érdekében már számos szakmai rendezvényt szerveztek az elmúlt években, és a továbbiakban is az a szándékuk, hogy segítsék a termelőket tudásuk gyarapításában.

A Brassó, Maros, Kovászna és Hargita megyei településekről érkező sajtkészítők hazai és svájci szakemberektől hallhattak a tejhigiéniáról, a sajtkezelés, -ápolás és -tárolás tudnivalóiról, illetve megismerhették azokat a higiéniai elvárásokat, amelyek élelmiszer-biztonsági szempontból kizáró jellegűek az értékesítésnél.

„Az itthoni tapasztalat még nem elegendő ahhoz, hogy minőségi sajtot állítsanak elő a termelők. Rendezvényeinken támpontot kapnak arra vonatkozóan, hogy hogyan tudnak javítani. Bízunk benne, hogy minden termelőnek nagy segítségére lesznek az itt szerzett információk” – fejtette ki Kastal László.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/egymas-sajtjait-ertekeltek-a-gazdak

Tags: Szervezeti hírek: Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés
Települések hírei: Gyergyószentmiklós

Hírlevél

Minden pénteken egy hírösszefoglalót küldünk levélben.

Iratkozz fel és nézd át egyszerre a hét híreit, eseményeit!

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
Szilágyi Györgyi
kommunikáció szakos egyetemi hallgató
BBTE, Kolozsvár

A honlap főtámogatója

communitas vizszintes

© 2015-2017 - Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont (Műhely Egyesület)