Nem vártak másra: összefogtak, és megcsinálták

A marosvásárhelyi Bolyai Farkas Gimnázium sportpályáinak felújított öltözőit, mosdóit, tanári szobáját és erőtermét adták át csütörtök délelőtt az iskolaigazgatók, a kezdeményezők és a sajtó jelenlétében. A létesítmény − amelyen utoljára a nyolcvanas években javítottak valamit, és azóta egyre siralmasabb állapotba került – az utóbbi fél évben teljesen felújítottá, korszerűvé vált, egy volt bolyaisokból álló szűk baráti társaság összefogása és a marosvásárhelyi közösség lelkes adományozása révén.

b bolyai sportletesitmeny oltozo i07

A Bolyai Farkas Gimnázium sportpályájának öltözői tavasszal még ugyanolyan állapotban voltak, mint a nyolcvanas években: a fűtésrendszere életveszélyes volt, a tetőszerkezete, falai omladoztak, szinte használhatatlan állapotba került az elmúlt harmincöt év alatt. Néhány volt bolyaisból álló szűk társaság a nyár elején hozta létre a Facebookon azt a csoportot, amellyel elindították a létesítmény felújításának folyamatát. A Bolyai Collegium Alapítvány fogta össze a csapatot és a munkálatok kivitelezését, a marosvásárhelyi magyar közösség egy részének anyagi támogatásával pedig mindössze hat hónap alatt teljesen felújították az épületet.

A létesítményt három tanintézet – a Bolyai Farkas Gimnázium, a Református Kollégium és a Szász Albert Sportiskola – diákjai használják. Csütörtök délelőtt már egy korszerű, fűtött és ízlésesen felújított épületegyüttes fogadta az átadásra várókat. Többek között tetőzetet cseréltek, falakat bontottak és újítottak fel, termopán nyílászárókat szereltek fel, fűtésrendszert, villanyhálózatot cseréltek, új bútorzat került az öltözőkbe, ahol kamera- és kódolt beléptetőrendszer működik.

Összefogás a gyerekekért

Mátéfi István, a Bolyai Farkas Gimnázium igazgatója kiemelte, a Bolyais Világtalálkozó keretében megszervezett Bolyai Olimpia napján érezte azt, hogy a marosvásárhelyi közösség milyen nagy mértékben támogatja a kezdeményezést. Ezen a napon ugyanis magánszemélyek futottak az öltözők megmentéséért, és fejenként 50–100 lejes adományaik révén 30 ezer lej gyűlt össze a cél érdekében.

Benedek Zsolt, a Református Kollégium igazgatója úgy fogalmazott, a felújítással egy közösség bizonyította be, hogy össze tud fogni gyerekeikért, unokáikért.

Csíky Zsolt, a Szász Albert Sportiskola igazgatója volt bolyais sportosztályos emlékeit elevenítette fel. A felújítás előtt ugyanolyan rossz állapotban találta az öltözőket, mint annak idején, amikor ő edzett itt. „2000-ben váltak le a sportosztályok a Bolyaitól, külön tanintézetté alakultak, de az atlétikaosztályok diákjai azóta is ezen a pályán edzenek” – mondta a sportiskola vezetője.

Rendbe hozzák a pályákat

Borka-Balás Attila, a Bolyai Collegium Alapítvány elnöke kifejtette, nem áll le a felújítás, ugyanis folytatni szeretnék a pályák rendbe hozatalával. „Hisszük, hogy volt bolyais diákként létezik egy olyan értékrend, amelynek köszönhetően megvalósulhat egy közös cél” – mondta el a kezdeményező alapítvány elnöke. A beruházás végösszege 40 591 euró volt, az adományokból pedig kicsivel több gyűlt össze. Mint Borka-Balás Attila elmondta, az első tízezer euró után alábbhagyott az adományozó kedv, de a Bolyai Olimpia napján 30 ezer lej gyűlt össze. Pénzadománnyal 353 magánszemély, a munkálatok kivitelezésével pedig 25 magánvállalkozó támogatta a közös célt.

Balázs Csongor, a kezdeményező és a munkálatokat felügyelő csapat tagja elmondta, vállalják, hogy az egész sportbázist felújítják, hamarosan a teljes költségvetési terv is kész lesz. A pálya körüli padok egy részét már ki is cserélték, következik a világítás korszerűsítése, hogy nyáron késő estig lehessen használni a pályát – tudtuk meg Mátéfi Istvántól.

Szathmáry Zsolt, a kezdeményező csapat tagja kifejtette, ez a felújítás jelzés értékű lehet a marosvásárhelyi közösségek felé, hogy ezt a várost lehet és kell fejleszteni, és sokszor értelmetlen a városvezetésre várni, hiszen sok iskola és létesítmény szorul felújításra.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/nem-vartak-masra-osszefogtak-es-megcsinaltak

 

Tags: Települések hírei: Marosvásárhely

Hírlevél

Minden pénteken egy hírösszefoglalót küldünk levélben.

Iratkozz fel és nézd át egyszerre a hét híreit, eseményeit!

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
Szilágyi Györgyi
kommunikáció szakos egyetemi hallgató
BBTE, Kolozsvár

A honlap főtámogatója

communitas vizszintes

© 2015-2017 - Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont (Műhely Egyesület)