Elszámolták magukat: a tervezettnél öt méterrel hosszabb lett a túrós puliszka

Nem elég szerelmesek a gyergyói háziasszonyok – állapította meg a gyergyószentmiklósi gazdanapi kamramustra zsűrije. A zakuszkába kevesebb só került, és talán a termések sem nőttek olyan nagyra, mint tavaly. A puliszka azonban nagyobb, hosszabb lett, és a jó szándék sem csökkent egy év alatt.

b gazdanap sokadalom gi03

A szokásosnál is nagyobb volt a sürgés-forgás szombaton a gyergyószentmiklósi zöldségpiac környékén. Nemcsak a kamrák, pincék feltöltése miatt, az ilyenkor szokásos befőznivalók alapanyagának beszerzésért mentek aznap az emberek piacolni, ismét Őszi Gazdanapi Sokadalomba várták a városiakat és a térség falvaiból érkezőket.

A piac bejáratánál lovasszekér állomásozott, és akik már voltak korábbi gazdanapokon, tudták: a jóérzés szekere ez.

Azért van ott, hogy a lehetőségekhez képest hozzájáruljanak az emberek ahhoz, hogy megteljen a szekérderék kertek, mezők terményeivel. A gazdák, kertészkedő gazdasszonyok közül voltak, akik készültek, otthonról hoztak egy zsák pityókát, almát, pár kilónyi zöldséget. Mások, akik amúgy is vásárolni szokták ezeket az alapélelmiszereket, a piacon többet vettek egy kötés murokkal, egy zacskó hagymával, és a szekérbe helyezték. Kora délutánra meg is telt a szekérderék, jelezve, hogy a jó szándék még él.

Az adományokat a városi Szeretetkonyha kapta meg, a napi meleg ételhez ott hozzájutó szegénysorúaknak főznek belőle ebédet.

A sokadalom jól megszokott eleme, hogy a termelők közszemlére teszik a földjeiken termett legnagyobb zöldségeket, gyümölcsöket. Ez szombaton is megtörtént, de az eredmény szerint az idei év nem volt annyira bőséges, mint a tavalyi.

Kevesebb volt ugyanis a kiállított termény és a méretük is kisebb volt, mint 2016-ban. Idén például 101 centis volt a legnagyobb kiállított kígyótök, míg tavaly 163 centis példányt láthattunk. Tavaly közel négy kilós céklát, idén ennél jóval kisebbet állítottak ki. Ellenben az 1,6 kilós fehér és az 1,80 kilós piros pityóka mindenképpen tekintélyt parancsoló volt.

Újdonságnak számított az asztalon a gyergyói szőlő. A kiállított termékek egyébként szintén a Szeretetkonyhára induló szekérbe kerültek.

Nagyobb szüksége lenne a szerelemre a gyergyói háziasszonyoknak – állapította meg a kamramustra zsűrije. Amint azt Jánosi Aliz, az egyik zsűritag elmondta, azt állapították meg, hogy a zakuszkák ízesítésénél túlságosan óvatosan bántak a sóval a készítőik. Emiatt a többi fűszer hatása is kevésbé érezhető. Persze, azért mindegyik finom volt a maga nemében. Ezzel szemben a cukorral, édesítéssel már sikeresebbek voltak. Markáns ízvilágú lekvárokból bőséges volt a felhozatal, de a savanyúságok is elnyerték a kóstolók tetszését.

Első díjat Simon Attila halas zakuszkája, Máyer Ildikó uborkasavanyúsága, Baricz Magda márványos áfonya és barack lekvárja érdemelt. Baricz Magda különdíjat is kapott tejbefőttjéért.

Idén egyébként nemcsak az ízlelésen volt a hangsúly, és nem csak látnivalók várták az érdeklődőket, hanem a szaglásnak is fontos szerep jutott. Párnácskákba csomagolt gyógynövényeket kellet felismerni illatukról a Halasági Csibi teák készítői által szervezett vetélkedő keretében. Ugyanakkor Ferencz Lehel kertész a talajműveléshez nyújtott tanácsokat, míg Simonfi Ildikó a befőzés, tartósítás terén osztotta meg tudását.

Elszámolta magát a szakács, de ezt senki nem bánta.

A városi önkormányzat közel 30 alkalmazottja által készített túrós puliszka 55 méter kellett volna legyen, azonban ennél hosszabb, 60 méteres lett.

A Bíró Boér Attila irányításával főzött, ízesített és tekert finomságból így jóval többen kaphattak 1–2 szeletet. Azt nem tudjuk pontosan, hogy hányan ehettek a Meszes utcában kinyújtott puliszkából, azonban az biztos, hogy az öt méteres többlet nem ment az íz és a minőség kárára. Az étel 50 kilogramm puliszkalisztből és 40 kilogramm túróból készült, 10 kiló szalonna-tepertővel ízesítették.

Az esemény célja, mint minden évben, ezúttal is többszörös volt. Egyrészt a hálaadás az év munkájának eredményéért, másrészt a jótékonyság, és ugyanakkor az is, hogy felhívják a figyelmet a helyi kistermelők, gazdák, háziasszonyok által előállított értékekre.

Nem könnyű megélni ma annak, aki a hagyományokat tovább próbálja vinni, és kevés földön, néhány állattal gazdálkodva igyekszik megtermelni mindazt, ami a családja számára szükséges – állapította meg egy a helyzetet jól ismerő vásárló.

Elmondása alapján évek óta arra törekszik, hogy olyan termelőktől vásároljon, akiket személyesen ismer. Másoknak is ezt javasolná – tette hozzá.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/elszamoltak-magukat-a-tervezettnel-ot-meterrel-hosszabb-lett-a-turos-puliszka

Tags: Szervezeti hírek: Szent Márton Alapítvány
Települések hírei: Gyergyószentmiklós

Hírlevél

Minden pénteken egy hírösszefoglalót küldünk levélben.

Iratkozz fel és nézd át egyszerre a hét híreit, eseményeit!

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
Szilágyi Györgyi
kommunikáció szakos egyetemi hallgató
BBTE, Kolozsvár

A honlap elindulását támogatta

communitas vizszintes

© 2015-2018 - Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont (Műhely Egyesület)