Ötven gyergyószéki értelmi sérült gyerek és fiatal nem tudja elkezdeni a tanévet

A gyergyószéki értelmi sérülteket foglalkoztató és fejlesztő intézményben nem kezdődik el a tanítás, a napközi további működése is veszélyben van. A napközi vezetőjével és a városmenedzserrel beszélgettünk a hogyan továbbról, a sérültek fejlesztéséért éppen húsz éve létrejött napköziről.

b napsugarazesoben nyiltnap bti

A Napsugár az esőben Egyesület 1997-ben jött létre azzal a céllal, hogy javítson az értelmi és halmozottan fogyatékos gyermekek és felnőttek helyzetén, illetve segítséget nyújtson családjaiknak.

A gyergyószentmiklósi egyesület által 20 éve működtetett, értelmi sérülteket foglalkoztató napköziben nem kezdődik el a 2017–2018-as tanév.

Az ötven értelmi sérült gyereknek, fiatalnak nincs hová mennie, míg a többségi iskolákban járó diákoknak ünnepélyes megnyitóval kezdődik az iskolai tanítás. A napközit működtető egyesület vezetője, Csata Kinga elmondta, az elmúlt év decemberében már a minisztériumhoz fordult a működési engedély megszerzéséért, minden papírt rendben találtak, kivéve a tűzoltóság engedélyt.

A 2016-ban hozott újabb tűzoltósági előírásoknak nem felel meg az épület. Az ingatlan az önkormányzat tulajdonában van, és a márciusi költségvetés elfogadásakor hagyták jóvá az összeget az új tervek elkészítésére, majd ezt követte a közbeszerzés, aztán időközben újabb dokumentumok beszerzésére volt szükség, nem részletezem, mindannyian tudjuk, hogy a romániai ügyintézések igencsak lassan haladnak – ismertette az okot Csata Kinga.

Molnár Judith, Gyergyószentmiklós város menedzsere elmondta, „a szociális szolgáltatásokat az év elején lefektetett költségvetés alapján tudja támogatni az önkormányzat, és csak azokat az intézményeket, melyeknek szabályos működési engedélyeik vannak. Mivel a bukaresti nagy tűz után megszigorították a tűzvédelmi előírásokat, ami nagyon sok akadályt is jelent, az történt, hogy a Napsugár az esőben Egyesületnek a tűzvédelmi engedély hiánya miatt visszavonták a működési engedélyét. Ennek következtében az önkormányzat közpénzből nem támogathatja a napközit. Ez azt jelenti, hogy az ott dolgozók nem kapták meg a szerződés szerinti, fejkvóta alapján megállapított támogatást, mint a korábbi években. Az elmúlt szerdán környezetvédelmi engedélyeztetésre benyújtottuk a pírokat, és hétfőn tesszük le a tűzvédelmi engedélyre az aktacsomót, ami azt jelenti, hogy ezután tudjuk meg, milyen beavatkozások szükségesek az épületen a működéshez, ezek elvégzése után lehet újra a végleges tűzoltósági engedélyért, illetve majd a működési engedélyért folyamodni”.

A jelen helyzetről szólva Csata Kinga elmondta, a nyolcfős személyzetből hárman maradtak, ami azt jelenti, hogy április óta hárman vállalták azt, hogy fizetés nélkül dolgoznak tovább.

„Segítségünkre volt a Jan Post Alapítvány, mint az évek során annyiszor, most is támogatott egy bizonyos összeggel, amit fizetésként tudtam adni az alkalmazottaknak. Viszont jelen pillanatban az is nagy problémát jelent, hogy az állam felé a fizetések utáni adó felgyűlt, 18 ezer lej tartozás miatt az egyesület kisbuszának lefoglalását helyezték kilátásba. Továbbra is nő az adósságunk az állam felé, és a hármanunk fizetése is megoldatlan” – részletezte. Továbbá arról is szólt, hogy szülői értekezlet keretében ismertette a helyzetet. Jelezte, ilyen formában nem tudják folytatni a munkát.

A szülők gyűjtést szerveznek, hogy megmentsék az egyesület kisbuszát, amellyel a gyerekeket a napközibe szállítják, és, hogy a három szakembernek fizetését tudják valamilyen formában kifizetni. A szülőértekezleten is jelenlévő Molnár Judith arra kéri a szülőket, hogy e hosszas folyamat során legyenek türelemmel.

A gyűjtés igenis szükséges, Gyergyószentmiklós, Gyergyószék közössége meg kell, hogy értse, azok az emberek, akik végezték a munkájukat, a különleges bánásmódot igénylő embertársainkra vigyáztak, fejlesztették őket, április után nem kaptak fizetést. És az adóikat sem sikerült utalniuk, az pedig halmozódik. A pénzügy a kisbuszt akarja lefoglalni, amire egyértelműen szüksége van napközinek a sérült gyerekek szállítása végett. Ez egy érvágás lenne a napközi éltében. A szülők a gyűjtést ezért is indították útjára, gyakorlatilag kalapolnak, hogy összegyűljön a pénz. Az önkormányzat is arra biztat minden jóérzésű embert, aki segíteni tud a gyerekeknek, azoknak a szülőknek, családoknak, akiknek amúgy is nehezek a mindennapok, támogassák őket – fogalmazott a városmenedzser, aki érzelmileg is kötődök az egyesülethez, hiszen ezelőtt húsz évvel a létrejöttekor bábáskodott. „Gyakorlatilag ötven családról van szó, és azt is tudom, hogy amelyik családban különleges bánásmódot igénylő gyerek van, az a család is különleges bánásmódot igényel. Figyeljünk oda rájuk, támogassuk, ahogy lehetőségünk van. Az önkormányzat részéről pedig azt tudjuk ígérni, hogy az engedélyeztetési folyamatban segítünk, amit tudunk” – fejtette ki Molnár Judith.

Csata Kinga a hétvégén megrendezett országos programra vitte a gyergyószéki értelmi sérült gyerekek egy részét. Mint mondta, a helyzettől függetlenül fontosnak tartja, hogy a meghívásnak eleget tegyenek, a gyerekek jelen legyenek, találkozzanak társaikkal.

A gyerekek nem hibásak azért, ami körülöttük zajlik, fontos az egyesületnek, a napközinek is, hogy fenntartsuk a nehezen kialakult kapcsolatokat – tette hozzá Csata Kinga, aki a Down Románia alelnöke is, így a Vâlcea-i konferencián számítottak szakmai felkészültségére.

A szülői közösség felhívása

Válságos helyzetbe került a gyergyói fogyatékos gyerekekkel foglalkozó napközi! Kérjük minden együtt érző honfitársunk segítségét, hogy legyen ahová a mi gyerekeink is menjenek a következő tanévben. Bízunk benne, hogy ez együtt sikerülni fog! Szeressétek a gyerekeiteket és szeressétek a mieinket is! Az adományokat a következő számlaszámon fogadják: RO52RZBR0000060011368051.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/otven-gyergyoszeki-ertelmi-serult-gyerek-es-fiatal-nem-tudja-elkezdeni-a-tanevet

Tags: Szervezeti hírek: Napsugár az Esőben Egyesület
Települések hírei: Gyergyószentmiklós

Hírlevél

Minden pénteken egy hírösszefoglalót küldünk levélben.

Iratkozz fel és nézd át egyszerre a hét híreit, eseményeit!

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
Szilágyi Györgyi
kommunikáció szakos egyetemi hallgató
BBTE, Kolozsvár

A honlap elindulását támogatta

communitas vizszintes

© 2015-2018 - Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont (Műhely Egyesület)