Folytatják a japánsztrájkot a gyermekvédelmi igazgatóság alkalmazottai

Tovább folytatják a japánsztrájkot a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság dolgozói, ám abban bíznak, hogy az országos költségvetés-kiegészítéskor pénzforráshoz juthatnak, illetve Hargita Megye Tanácsa is hozzájárul valamelyest a pénzügyi hiányuk rendezéséhez. A probléma nemcsak a gyermekvédelmi rendszer ellátottjait, illetve a szolgáltatókat, hanem a hálózat 800 megyei alkalmazottját is érinti.

b gyermekvedelmi igazg palyazati tajekoztat 001

Várjuk, hogy mi lesz az országos költségvetés-kiegészítéskor, úgy néz ki, kapunk egy kevés pénzt. Folytatjuk a sztrájkot, és lássuk, hogy ezen túl még milyen eszközökkel tudunk hatni a döntéshozókra, hogy oldják meg a problémát – mondta Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője a Csíki Hírlapnak.

2,7 millió az állami büdzséből

Mint arról már beszámoltunk, Bíró Barna Botond, a Hargita megyei önkormányzat alelnöke megerősítette, hogy a pénzügyminisztérium honlapján hétfőn megjelent az a költségvetés-módosítási tervezet, amely 2,7 millió lejt irányoz elő az intézménynek.

Nincs pénz a fizetésekre és a gondozottak ellátására

Múlt héten írtunk arról, hogy Hargita Megye Tanácsának alintézménye, a megyei gyermekvédelmi igazgatóság pénzügyi nehézségekkel küzd, nem tudják biztosítani többek között a központjaikban élő 189 fogyatékos embernek a szükséges élelmiszert, a tisztítószereket, illetve a személyi higiéniához szükséges tárgyi feltételeket, a központok működéséhez szükséges költségeket, sem pedig a szolgáltatók kifizetését. Ugyanakkor a vezérigazgatóság elhelyező központjaiban élő 507 gyerek élelmiszersegélyét sem tudják biztosítani, továbbá bizonytalanná vált 800 alkalmazottjuk fizetése.

Ezért az intézmény az év folyamán több alkalommal is jelezte a problémát az illetékes minisztériumoknak, legutóbb Mihai Tudose miniszterelnöknek küldtek levelet. Ugyanakkor múlt csütörtökön Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, valamint Elekes Zoltán intézményvezető személyesen is Bukarestbe utaztak a helyzet rendezésére, de nem jártak akkor sikerrel, ezért a gyermekvédelem munkatársai pénteken japánsztrájkba léptek, amit hétfőn is folytattak.

Időközben a megyei önkormányzat testületének tagjai is japánsztrájkba léptek, együttérzésüket fejezve ki a gyeremekvédelemi igazgatóság munkatársaival.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/folytatjak-a-japansztrajkot-a-gyermekvedelmi-igazgatosag-alkalmazottai

Tags: Települések hírei: Hargita megye

Hírlevél

Minden pénteken egy hírösszefoglalót küldünk levélben.

Iratkozz fel és nézd át egyszerre a hét híreit, eseményeit!

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
Szilágyi Györgyi
kommunikáció szakos egyetemi hallgató
BBTE, Kolozsvár

A honlap elindulását támogatta

communitas vizszintes

© 2015-2018 - Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont (Műhely Egyesület)